وي با بيان اينکه اين کتيبهها، اولين کتيبههاي پهلوي ساساني در فلات مرکزي ايران است، افزود: اين کتيبهها با توجه به شواهد موجود، احتمالا به اواخر دوره ساساني و فرمانروايي يزدگرد سوم و يا به نخستين ماهها يا سالهاي پس از سقوط ساسانيان مربوط ميشود.
به گفته پرهيزي راد نوع خط، ظرافت و دقت به کار رفته در حکاکي نقوش و کتيبهها احتمال سلطنتي بودن آنها را تقويت ميکند.
اين کارشناس ارشد پژوهشکده زبانشناسي خاطرنشان کرد: علاوه بر کتيبههاي کشفشده، نقوش مختلفي مانند يک سوارکار در حال شکار شير، بزکوهي با شاخهاي بلند به عقب برگشته و نمادهاي مختلفي از جمله نقش پاپيون شکل، نعل اسب و ماهي روي ارتفاعات شناسايي شد.
وي ادامه داد: آثار ديگر مانند آجرهاي خشتي مربع شکل متعلق به پيهاي ساختمان و قطعات سفال پراکنده که در سطح و قله اين ارتفاعات شناسايي شده است، احتمالا متعلق به يکي از قلعههاي ساسانيان است.
پرهيزي راد در پايان خاطرنشان کرد: وجود اين کتيبهها در صورت اثبات فرضيات اوليه با کمک بررسيهاي زبانشناختي و کاوشهاي باستانشناختي، ميتواند گوياي اين مطلب باشد که يزدگرد يا دست کم بخشي از سپاه يا نزديکان وي با از دست دادن سلطنت، مدتي را در ارتفاعات فلات مرکزي ايران پناه گرفته بودند.
قلعه ترشاب در مسير جاده کاشان به برزک، در حدود 25 کيلومتري بعد از سه راهي مشهد اردهال و در هشت کيلومتري جنوب غربي روستاي مرق واقع شده است. اين قلعه به صورت يک مجموعه سه بخشي بر بالاي ارتفاعات صخرهاي صعبالعبور قرار دارد. بخش اول قلعه به صورت يک پناهگاه طبيعي به شکل يک ايوان بزرگ است که در داخل و در زير سقف آن فضاهاي معماري به صورت اتاقهاي متعدد ساخته شده با سنگ، ملاط و گل به چشم ميخورد./115
انتهای پیام/